De 150 de ani școala este neschimbată

raked-classroom1937

Astăzi nu vorbim despre cazul României, astăzi vorbim despre o mare parte din Europa. Sistemul de învățământ, îndeosebi cel primar, stagnează de sute de ani. Nimic nu se schimbă, nimic nu se îmbunătățește. În schimb, școala a îmbătrânit atât de rău încât scoate în fiecare an, pe bandă rulantă, viitori studenți care știu doar română, matematică, geografie și istorie.

Elevii nu sunt învățați să se dezvolte personal și profesional, să scrie un e-mail, o scrisoare de intenție sau să-și pună bazele CV-ului. Am mulți prieteni care vor să intre în asociații, vor să-și facă un CV, dar nu știu cum. Nu știu pentru că nimeni nu i-a învățat asta. Partea nasoală este că nici nu avem timp să învățăm. 12 ani suntem presați cu aceleași teme, unele inutile, altele prea lungi sau prea dificile, apoi dăm un examen de care depinde tot viitorul nostru, un examen care ne cataloghează ca fiind demni de a urma o facultate sau nu. Și ce ni se cere? Să scriem despre niște cărți de care nu ne vom mai lovi niciodată și despre autori care au vorbit acum sute de ani despre romanitatea românilor. Astea sunt doar niște simple exemple. Lista de lucruri inutile pe care le învățăm ar putea continua.

Am văzut o comparație acum câteva săptămâni și vreau să o expun și aici:

Așa arată o mașină din ziua de azi

54cad1b3214d1_-_modern-collector-cars-02-0811-xln

și așa arăta acum 150 de ani.

chipping-norton-road-north-crop

Așa arată un telefon din ziua de azi

apple-iphone-7-plus-review-8-2-800x533-c

si așa arăta unul acum 150 de ani.

191ypqixelf68jpg

Așa se face școală acum

evaluare-elevi1

 

și așa se făcea acum 150 de ani.

1906-boys-reform-school

Sistemul nu vrea să progreseze.

Nu vrea să se obișnuiască cu noua generație, cu generația care se naște cu internet. Știu că pare exagerat, dar copii sunt practic scoși din burta mamei și li se pune un telefon în mână. Păcat că unii oameni nu profită de aceste lucruri și nu fac ceva bun. De ce sunt copii care merg zeci de km ca să ajungă la școală, când statul ar putea să le dea o tabletă și să facă cursurile online? De ce crește rata de retragere din școli/licee? Pentru că suntem înapoiați. Pentru că refuzăm să înaintăm în același timp cu restul sistemelor, al industriilor, că dacă stăm să ne gândim, școala chiar a devenit o industrie, o fabrică de roboți.

Comments

comments

You may also like