40 de case în 5 zile #BigBuild2016

primele-case-habitat-construite-in-bacau-655x360

Weekendul trecut a fost cel mai fain weekend pe care l-am avut vreodată. Am plecat într-o mini aventură la Bacău, cu cei mai tari oameni. Cristian Șuțu de la șuțu.ro, Nicole Anghel de la Kaufland România, Raisa Beicu de la Renault România, Veronica Soare de la minuni.ro, Ștefana Macovei de la Elle România, Loredana Modoran și Alexandru Pavel de la Habitat for Humanity a fost echipa alături de care am plecat din București către călătoria vieții noastre.

Pe drumul de 4 ore și jumătate am depănat amintiri despre SNSPA, am vorbit despre proiectul Big Build din anul acesta și de cel din 2015, am făcut schimb de facebook și, desigur, ne-am împrietenit.

Ajunși în Bacău, ne-am cazat și am plecat imediat să luăm cina. Cu ocazia asta am mai cunoscut încă câțiva oameni mișto de la Habitat for Humanity.

Ce este acest Habitat de care tot vorbesc? Este cel mai mare ONG din România care se ocupă de locuințele sociale. Acești oameni frumoși ajută familiile nevoiașe, care locuiesc în condiții mizere sau chiar pe străzi, să-și întemieze o casă a lor. În 2015, Habitat for Humanity a organizat Big Build, un eveniment care a strâns aproximativ 250 de voluntari și a cărui scop a fost contruirea a 8 case în 5 zile.

Vă spun sincer că m-au cuprins lacrimile când am ajuns pe șantier și am văzut fundațiile caselor și oamenii care muncesc pe nerăsuflate. Dragii mei, vă spun cu toată sinceritatea că acolo se muncește de plăcere, se muncește cu sufletul.20160910_093557

Habitat și-a propus pentru ediția de anul acesta a Big Build să construiască 40 de case în 5 zile. Asta înseamnă de 5 ori mai multe case decât anul trecut. Voi vă dați seama? Voi realizați că echipa aceasta, împreună cu peste 800 de voluntari veniți din toate colțurile Europei, vor ajuta 40 de familii să-și vadă visul împlinit, să ducă o viață mai bună? Vă întreb pentru că eu încă n-am reușit să înțeleg această informație. Mie încă nu-mi vine să cred.

Ce-am făcut pe șantier?

20160910_095215

Ne-am echipat cu toții, am ascultat normele de protecție a muncii, am așteptat instrucțiunile și am pornit, separat, la treabă. S-au format două echipe: cea care taie lemne și cea care leagă fier. Eu m-am orientat spre lemn, iar Nicole, Cristian și Adina au făcut același lucru. Am ajuns în zona de tăiat lemne, am făcut cunoștință cu domnul care ne-a învățat meseria și cu aparatul cu care am tăiat și ne-am pus pe treabă.

20160910_131926

În partea a doua a zilei am vizitat una din casele finalizate în cadrul Big Build 2015. Așa i-am cunoscut pe Daria, care a trecut în clasa I, pe Raul, un tânăr pasionat de jocurile pe calculator, proaspăt intrat în clasa a V-a, pe cel mai nou membru al familiei, Erica și pe mama copiilor, Roxana. Aceștia ne-au povestit că s-au mutat de patru ori și că de fiecare dată au dormit toți într-un singur pat, lucru ce le era foarte greu. Pe lângă acest impediment, familia nu beneficia de o baie, fiind nevoiți să se spele în moduri inimaginabile. Roxana ne-a spus că abia așteaptă să înceapă lucrările, ca să poată întoarce tot binele pe care l-a primit anul anterior. Acum au o casă nouă, fiecare are patul lui și sunt o familie cu adevărat fericită.

20160910_132234

Am plecat spre una din familiile beneficiare de anul acesta. Pe Elena, Eduard și Darius, băiețelul de numai 5 anișori, i-am găsit într-o cameră de 20mp care le servea pe post de bucătărie,dormitor și balcon. Darius este un băiețel care are mici probleme, nereușind să comunice până la această vârstă. Tatăl și-a pierdut concediul pe șantier, lucrând la casă, iar mama spune despre munca de acolo că este mai relaxantă decât statul acasă. Elena, mama băiatulul, se abține cu greu să nu verse lacrimi în timp ce ne povestește că de 10 ani cauta ajutor pentru a-și lua o locuință mai mare și că toate grădinițele de stat l-au refuzat pe Darius, pe motiv că băiatul nu este ca toți ceilalți. Am fost uimit și revoltat, am încercat să-mi explic cum pot acei oameni să se gândească numai la ei. Am încercat să mă pun în situația tatălui, să-mi imaginez cum nu-mi pot ajuta copilul, cum mă uit neputincios la el cum suferă și cum este respins. Eduard ne-a spus despre băiatul său că, „simte sufletul omului” și că de obicei nu reacționează bine când vin străini în casă. Vă spun sincer că Darius ne-a primit cu toată căldura sufletească pe care o poate oferi un copil de 5 anișori.

I-am întrebat care este primul lucru pe care îl vor face după ce se vor muta. Elena mi-a spus că vor amenaja o cameră pentru cel mic. Știți ce mi-a spus tatăl? Mi-a spus că își dorește să înfieze o fetiță. Cum, măi, oameni buni? Cum să ai un suflet atât de mare? Este pur și simplu copleșitor.20160910_135643_001

Am plecat cu greu de la prima familie și ne-am făcut drum spre familia Popa. Ștefan, un băiat în vârstă de 10 ani și Denisa, o frumusețe în vârstă de 6 anișori, locuiesc împreună cu părinții lor într-o garsonieră. Familia Popa ne-a povestit că stau cu chirie încă din 2011 și că de-a lungul anilor întreținerea s-a tot scumpit. Baia este una singură și este împărțită cu alte 16 familii, lucru ce pune cei doi copii într-un real pericol. Au stat prin gazdă și prin multe alte locuri, iar singurul lucru pe care l-au urmărit, spune tatăl, a fost siguranța copiilor săi. Capul familiei este și el bolnav, dar se duce aproape zilnic pe santier, iar unele nopți și le petrece chiar acolo. Din 2007 se chinuie cu dosarele de ajutor social, dar nimeni nu i-a băgat în seamă, nimeni nu a vrut sa le întindă o mână de ajutor. Am întrebat și această familie care va fi primul lucru pe care îl vor face după ce se vor muta. Tatăl mi-a spus că o să plângă în momentul în care va primi cheia. Ne-a spus că se va pune în fața ușii și va striga atât de tare de fericire, încât va pica și tencuiala. Mama ne-a spus că nu știe ce va face și că singurul lucru pe care îl urmărește este să le fie bine copiilor. Înainte să plecăm l-am văzut pe tatăl copiilor cu lacrimi în ochi. L-am întrebat ce s-a întâmplat. M-a întrebat dacă am văzut vreodată copii care nu au făcut niciodată baie în cadă, pentru că acești copii, minunile sale, nu au făcut niciodată acest lucru. Am lăsat capul în jos și mi-am ascuns lacrimile.

20160910_144540

Să fim recunoscători că există oameni care încă mai au suflet și care sunt dispuși să muncească timp de 5 zile la construirea a 40 de case pentru 40 de familii nevoiașe, dintre care și cele două familii amintite mai sus. Doamne ajută să fie bine și să auzim numai lucruri frumoase!

Hai și tu la Bacău să ajuți la construirea celor 40 de case. Înscrie-te aici!

Comments

comments

You may also like