Ce să NU faci până la 21 de ani

banking-business-checklist-416322

Am împlinit de curand 21 de ani și oricum mă gândeam de ceva timp la toate lucrurile pe care le-am facut și nu trebuia să le fac până la vârsta asta. Vorbim de la viața profesională până la cea sentimentală. Și fac destul de multă referire la viața de după ce intri la facultate.

Nu îți lua un job full-time. E fain ca pe lângă banii pe care îi primești de la părinți, să mai faci și tu ceva pentru tine, niște bani cu care să-ți cumperi haine, să-ți schimbi telefonul sau să faci un trip total random până la mare sau la munte. Ce nu e bine la job-urile full-time este că îți ocupa clar 8 ore pe zi. O altă problemă, care pare banală la prima vedere, este că odată ce câștigi mai mulți bani, o sa vrei să câștigi și mai mulți și o să îi cheltui din ce în ce mai repede. Asta dacă nu ești un guru al economiilor. Nu suntem prea tineri ca să ne pierdem timpul 8 ore în fața unui laptop?

Nu sta într-un singur loc. Eu am ieșit prima dată din țară (a fost și momentul când am zburat prima dată cu avionul) la 19 ani. A fost un fel de avânt pentru mine. A fost nevoie să ies din țară și să văd niște lucruri diferite față de ce vedeam în bula mea zilnică ca să îmi dau seama cât de mișto este să călătorești și să vezi lucruri noi. Și nu vorbesc doar despre alte țări. Pe mine unul ieșirea din țară m-a motivat să cunosc România.. și de atunci nu m-am mai oprit din a mă urca în mașină, tren, avion sau orice alt lucru care m-ar fi dus in alt loc.

Nu îți petrece nici măcar 40% din zi învățând pentru facultate. Desigur, excepțiile sunt facultățile în care teorie este elementară (ex Medicina, Farmacia, Mecanica), însă restul sunt doar un zid între tine și imaginația ta. Facultățile și examenele care te pun să reproduci ce ai citit in bibliografia pe care ți-o dau profesorii sunt, din punctul meu de vedere, o pierdere de timp. Da, trebuie să știi chestii elementare. Da, trebuie să ai cultură generală, dar o poți obține din cărțile care îți plac, nu din cărțile pe care ești obligat să le citești.

Nu-ți pierde timpul investind într-o relație daca nu simți că vrei asta, că viața nu e chiar așa lungă și sunt multe alte lucruri de făcut. Dacă nu simți să te implici în ceva serios, atunci fugi într-un club, într-un citybreak, într-o aventură pe munte, cunoaște pe cineva și simte-te bine cu acea persoană pentru cât timp vrei tu să te simți bine. Dar aseaza-ti pe tava principiile de la bun început, că nu-i bine pentru niciuna dintre părți să dai impresii greșite sau să lași loc de așteptări.

Nu sta pe mute, ascultă muzică! E atât de accesibilă, variată si cu atât de multe beneficii. Ascultă ce te face pe tine să-ți intri în starea de bine.

Nu te izola, pentru că prietenii pe care îi faci până pe la 21 de ani sunt prietenii care o să vină la botezul tău, la nunta ta sau chiar o să-ți fie parteneri de viață. Un studiu de la Harvard derulat pe o perioada de 90 de ani și care încă este activ, arată că modul în care dezvolți relații în tinerețe îți afectează îmbătrânirea și sănătatea. PS: N-am învățat asta din cărțile de la facultate.

Dacă ai peste 21 de ani, spune-mi cu care dintre puncte esti de acord sau ce ai adăuga.

Dacă n-ai peste 21 de ani înseamnă că nu ai avut ocazia să invăți din toate greselile din care puteai învăța până la 21, așa că învață din ale mele. Live your life!

Cheers!

D-ale generației:

@Andreea Ramona Timu spune: „Încă o chestie: nu lua viața mult prea în serios, enjoy «ale tinereții valuri»”

Comments

comments

You may also like